Elektro-akoestische gitaren zijn geliefd bij muzikanten die houden van de klank van een akoestische gitaar, maar het gemak van het opnemen en versterken willen, dat een elektronische instrument biedt. Meer leren over de voordelen en kenmerken van elektro-akoestische gitaren helpt kopers het ideale instrument te kiezen. Er zijn verschillende merken elektro-akoestische gitaren van hoge kwaliteit verkrijgbaar.

 

Voordelen van een elektro-akoestische gitaar

Zonder een externe krachtbron functioneert een elektro-akoestische gitaar net zo als een standaard akoestische gitaar. Maar muzikanten kunnen het instrument aansluiten op een versterker en elektronische effecten toevoegen om een andere klank te krijgen. Elektro-akoestische gitaren maken het ook gemakkelijker om muziek op te nemen. In plaats van een externe microfoon kunnen gitaristen het elektrische element gebruiken om direct op een computer of een soundboard op te nemen. Het reduceert zowel de opnametijd als het risico van ongewenste geluiden.

 

Kenmerken van een elektro-akoestische gitaar

Hoewel zessnarige gitaren populairder zijn, geven sommige muzikanten de voorkeur aan de veelzijdigheid van een twaalfsnarige elektro-akoestische gitaar. Sparrenhout, esdoorn, lindehout en essen zijn veel voorkomende houtsoorten voor de instrumenten. Een gitaar van massief hout heeft een veel mooiere klank dan een instrument dat bestaat uit samengestelde materialen. Sommige elektro-akoestische gitaren hebben één of twee uitsparingen aan de voorkant van de klankkast. Dat heeft relatief weinig effect op de klank, maar sommige muzikanten vinden dat het de gitaren veel gemakkelijker te bespelen maakt.

 

Populaire Merken elektro-akoestische gitaren

Fender elektro-akoestische gitaren zijn instrumenten van goede kwaliteit van massief hout en hebben heel gevoelige elementen. De meeste Yamaha elektro-akoestische gitarenhebben neutraal gekleurde lak die aansluit bij de natuurlijke klank van het hout. Ibanez elektro-akoestische gitaren zijn beduidend betaalbaarder, maar geven toch een klank van hoge kwaliteit, zowel elektrisch als akoestisch. Sommige Ibanez gitaren zijn afgewerkt met in het oog springende kleuren. Gibson elektro-akoestische gitaren zijn instrumenten van topkwaliteit, maar behoorlijk prijzig. Ze zijn gemaakt van massief hout en zijn uitzonderlijk robuust.