Gitaar Tabulatuur

Wat is gitaar tabulatuur?
Gitaar Tabulatuur is een eenvoudiger manier om noten te lezen. Het is bedoeld voor iemand die (nog) geen noten kan lezen. Als je het eenmaal snapt dan kun je er al gauw mee uit de voeten!

Je hebt verschillende snaren, E-A-D-G-B-e. Hiervoor is een makkelijk ezelsbruggetje bedacht om de snaren goed te onthouden, het klinkt misschien wel een beetje kinderachtig maar het werkt wel. Het ezelsbruggetje gaat als volgt:

e: eet
B: Bananen
G: Geen
D: Die
A: Aap
E: Een
Hier onder zie je een lege tab-regel, die vind je ook terug op het internet:

e—————————————————————-
B—————————————————————-
G—————————————————————-
D—————————————————————-
A—————————————————————-
E—————————————————————-

Je moet de tab zo zien:
De onderste regel (E) is de dikke snaar op je gitaar. Als je de gitaar erbij pakt dan zie je dat het de eerste snaar is (van boven gezien). Je ziet dan dat de tweede snaar (van boven gezien) dit is de A-snaar, daarna krijg je de D-snaar. zoals je ziet loopt het van dikke snaren naar dunne snaren. De bovenste drie snaren (E-A-D) worden de bas-snaren genoemd van de gitaar.

Hier zie je een regel met noten erop:

e—–1————————————————-3————————————————-
B———————————-0——————–0————————————————-
G————-3—————————————–0————————————————-
D———————–4——————–6——— 0—————3-4—————————–
A———————————————6———2————————————————
E——————————————————–3————————————————

We gaan eens proberen om een tab te lezen. Je leest een tab altijd van links naar rechts.

Normale noten
De eerste noot die je tegen komt op de tab, is de 1 op de dunne e-snaar. Je speelt dus op de e-snaar met je vinger op 1e fret(vakje) van je gitaar. De volgende noot die je tegen komt is de 3 op de G snaar. Daarna moet je de 4 op de D-snaar spelen. Dit worden normale noten genoemd.

Open snaren
Als je dan verder kijkt kom je de 0 tegen op de B snaar. Dit zegt al eigenlijk dat je niks hoeft in te drukken. Een 0 op een tab is een open snaar, dus in dit geval hoef je alleen maar de B-snaar aan te slaan.

Dubbele noten
Bij dubbele noten zie je een 6 op de D en een 6 op de A onder elkaar staan. Als er meerdere noten onder elkaar staan dan moet je ze tegelijkertijd aanslaan. Dus hier sla je de A-snaar en de D-snaar op de 6e fret tegelijkertijd aan.

Akkoorden
Bij akkoorden kom je bij een aantal cijfers onder elkaar. Dit is een G-akkoord. Je moet de D en de G en B-snaar open aanslaan, en op de 3e fret van de E-snaar plaats je jou middelvinger, je wijsvinger op de 2e fret van de A-snaar, en je pink op de 3e fret van de kleine e-snaar. Je drukt de snaren in en dan maak je een neerwaarste slag naar beneden. Nu heb je een G-akkoord gespeeld!

Snelheid
Je kan zien hoe snel de noten achter elkaar gespeeld moeten worden. Dit kun je zien aan de ruimte tussen de noten. Je ziet een 3 en een 4 die kort bij elkaar staan en dus ook snel achter elkaar moeten worden gespeeld op de D-snaar.

Gitaar Tabulatuur – Vereenvoudigde gitaar notatie

Bekijk het aanbod van gitaren in onze gitaarshop

 

Gitaar.startcenter.nl Gitaar-kopen-Gelderland.startcenter.nl

Feedback Form