Gitaar Kopen

Gitaar kopen – Waar moet je op letten bij het kopen van een gitaar?

Bij het kopen van een gitaar is voor alles een kwestie van gevoel: de gitaar moet lekker klinken en goed voelen. De beste aankopen zijn de gitaren die vanaf het eerste moment al vertrouwd aanvoelen, waarop je meestal op het eerste gezicht verliefd wordt, op de sound van die gitaar en het uiterlijk. Je kan beter meer geld uitgeven voor een betere gitaar dat volledig aan jou eisen voldoet, dan genoegen te nemen met een goedkopere gitaar dat niet aan jou eisen voldoet.

Een goede gitaar geeft jarenlang plezier. Als je de verkeerde keuze hebt gemaakt kan dat een constante bron van ergernis zijn. Als je een gitaar gaat kopen, doe dit dan op je gemak en maak zeker niet overhaast een keuze.

Als je van te voren eens wat boekjes leest over gitaren is dat geen slecht idee. Een goede gitaar hoeft niet altijd duur te zijn, bij de bekende merken zoals Ibanez, Fender, Gibson etc. betaal je ook voor de naamsbekendheid. In veel gevallen zijn er ook goedkopere, kwalitatief even goede alternatieven, vaak wel afkomstig uit dezelfde fabriek in Oost-Azië waar de bekende merken, zoals hierboven genoemd, ook vandaan komen.

Het vinden van een gitaar is een kwestie van veel uitproberen en luisteren naar de klank van een gitaar. En soms is een goedkopere gitaar gewoon beter dan een duurdere. Het helpt wel als je weet hoe een elektrische gitaar in elkaar zit en werkt. Het geluid van een gitaar wordt belaad door de vorm, het hout en de elementen. De meeste beginners weten het verschil tussen een hollow body ( met een klankkast, dus een akoestische gitaar) en een solid body (een plank met snaren, dus een elektrische gitaar).

Akoestische gitaar ‘hollow body’akoestische gitaar hollow body Elektrische gitaar ‘solidy body’elektrische gitaar solid body

Het is altijd verstandig om eens rond te speuren op advertentie sites om te kijken naar tweedehandse gitaren. Meestal zijn de prijzen stukken aangenamer. Een gitaar dat nieuw veel te duur is, past in gebruikte staat misschien wel binnen jouw budget. Bovendien krijg je door het vergelijken van de prijzen van tweedehandse gitaren tegenover nieuw prijzen een goed beeld van de kwaliteit van de verschillende merken.

Laat een tweedehandse gitaar, zeker als je dat van een particulier koopt, even bekijken door ervaren gitarist of je gitaarleraar. Er kunnen gebreken zijn die je niet meteen ziet. Het kan zijn dat zelfs de verkoper dat over het hoofd heeft gezien.Vraag bij aanschaf van een gitaar naar de garantietermijn en naar de garantie-voorwaarden.

Gitaar Kopen – Waar moet je op letten bij aanschaf van een tweedehands gitaar?

Het kwetsbare onderdeel van de gitaar is de hals, deze mag niet zijn kromgetrokken. Vaststellen of een hals is kromgetrokken is niet zo makkelijk want de hals mag niet helemaal recht zijn. Een goede methode om dat te testen is het op elke snaar tegelijkertijd indrukken van de eerste fret met je linkerhand en de laatste fret met je rechterhand. Rond de achtste fret moet er wat ruimte zitten tussen de snaar en de fret. Als er een duidelijk verschil is in die hoeveelheid ruimte tussen de dunne en de dikke E-snaar dan is er sprake van kromme hals.

Een veel eenvoudiger methode om te controleren of de hals van de gitaar niet is krom getrokken is:

Door de gitaar op tafel te leggen en van de kop af naar de achterkant kijken of er iets qua lichtval niet gelijkmatig is. Als de hals mooi recht is dan weerkaatsen de frets de lichtval precies hetzelfde, en ziet het eruit als een mooi egaal metalen vlak.

Een hals kan dode plekken bevatten, waar het hout veel minder ‘dicht’ is en de aangeslagen toon veel minder hard door komt. Dit worden wolftonen genoemd, deze zijn te herkennen door met je middelvinger alle posities van de hoge E-snaar te bespelen, terwijl je met je wijsvinger de andere snaren af dempt. Belangrijk is dat de snaren nergens aanlopen. Bespeel daarom rustig alle posities op alle snaren van de gitaar (op een akoestisch gitaar moeten alle snaren ook ongeveer even hard klinken).

De stem mechanieken moeten soepel verstelbaar zijn, deze kun je rustig verstellen zonder dat je hoort verspringen. De knoppen op de gitaar moeten soepel lopen en mogen niet kraken als je ze versteld.

De elementen moeten op de juiste afstand van de snaren staan. Als de snaren te dichtbij de elementen staan, trekt de magnetische kracht de snaar vals. Staan de snaren te ver weg dan hou je geen sustain meer over. De afstand tussen het element en de snaar is gemiddeld tussen de drie en ongeveer zes millimeter. Je kunt dit controleren door de snaar ingedrukt te houden op de laatste fret. Als je dus een tweedehandse gitaar wilt gaan kopen, laat dat dan vóórdat je het koopt, door iemand die veel verstand heeft van gitaren keuren!


Gitaar Kopen – elektrische gitaar kopen waar let je op?– Gitaar Kopen – akoestische gitaar kopen waar let je op? – Gitaar Kopen – elektrische gitaar kopen waar let je op? – Gitaar Kopen – akoestische gitaar kopen waar let je op? – Gitaar Kopen –
Gitaar.startcenter.nl Gitaar-kopen-Gelderland.startcenter.nl
Feedback Form