Apple meldde onlangs dat voor het eerst in 15 jaar de jaarlijks verkoop en winst gedaald is. De Amerikaanse smartphonefabrikant, die in 1997 nog op het punt stond om failliet te gaan, is vandaag de dag een van de meest winstgevende bedrijven ter wereld.

 

Ben je op zoek naar iPhone? Dan wil je natuurlijk niet de hoofdprijs op tafel leggen.SWOOPbiedt dan dé oplossing: een refurbished iPhone. Altijd de kwaliteit en levensduur van nieuw, maar dan voor een aantrekkelijke prijs! En natuurlijk ook gewoon met 2 jaar garantie.

 

Verkoop gedaald met 8%

Recentelijk maakte Apple aan haar investeerders bekend dat zij dit jaar tot aan 24 september voor $215.6mld. aan iPhones, Apple Watches, iMacs en andere producten hebben verkocht. Dit betekent een daling van 8% ten opzichte van vorig jaar. Toen was de waarde van de totale verkoop nog: $233.7mld. De verkoop heeft natuurlijk ook invloed op de winst, die daalde zelfs met 14% naar $45,7mld.

 

Over haar hoogtepunt heen?

Dit is de eerste keer dat sinds 2001 dat Apple’s verkoop en winst daalt. Sommige analisten zijn bang dat de ‘Apple Peak’ is bereikt. Hiermee wordt bedoeld dat iedereen die een Apple product wil (en kan betalen) er al een heeft.

 

Ondanks de winst- en verkoopdaling is Tim Cook, Apple’s topman, tevreden over de cijfers van 2016. Hij verklaart dat de sterke cijfers voor het september kwartaal 2016 een fiscaal succesvol jaar maken voor Apple. Ook is hij erg blij met hoe goed de iPhone 7, 7 Plus en de Apple Watch serie 2 aanslaan bij het grote publiek.

 

Niet het enige slechte nieuws

Naast dat Apple te maken kreeg met dalende verkoop- en winstcijfers, speelt natuurlijk ook het probleem met de belasting. Onlangs bepaalde de Europese Commissie dat Apple €13mld. belastinggeld terug moet betalen aan Ierland. Een deal die gemaakt werd tussen het Amerikaanse bedrijf en de Ierse belastingdienst werd ongeldig verklaard door de commissie, waardoor Apple dus een flink bedrag moet terugbetalen.